18 de novembre de 2013

La Coronela de Barcelona

En Joan, en Jordi, en Nicolau, l'Olga i el Josep formen part de l'actual Coronela de Barcelona. "La Coronela era la força armada del municipi de Barcelona, amb finalitats defensives. Formada en bona part per artistes i menestrals, s'organitzava en companyies, sota el comandament del conseller en cap del Consell de Cent de la ciutat, encarregada de la defensa de la ciutat amb el privilegi militar de custodiar dels portals i muralles fins el 1714, quan fou desarmada i abolida després del darrer setge de la guerra de Successió espanyola, passant a partir llavors a estar custodiada per l'exèrcit reial."


6 comentaris:

Anònim ha dit...

Què vol dir "L'actual Coronela"? Aquests són figurants que estan al Born, no? Per respecte, no crec que es puguin comparar a la Coronela històrica, aquells eren soldats de veritat.

Enric Mestres Illamola ha dit...

No sóc jo qui et pot informar millor, tot i això, fixa't que en el seu temps estava format per gent civil...

Unknown ha dit...

Anònim, la antiga Coronela tampoc no eren soldats, eren ciutadans compromesos amb la seva Ciutat i País. Tal i com la actual Coronela ho es.
No som figurants del Born, som una associació que col.labora amb el Born
I pel respecte, en tenim i molt. I una manera de tenir respecte es conèixer la història.
Coronela de Barcelona

Anònim ha dit...

Ja ho sé que la Coronela era la milicia, i que no es pot comparar amb l'exèrcit que va ser el que va portar el pes de la defensa de la ciutat durant el setge. Però igualment, la milicia ciutadana de 1714 va patir penalitats, va lluitar, va morir, és per això que em sembla poc adequat dir que els d'ara són "l'actual Coronela". Vestir-se una estona de milicia no és el mateix, crec.

Anònim ha dit...

Jo he vist aquests figurants al Born! Pensava que eren recreadors històrics però he vist que només llegeixen un text enmig de les ruïnes. Com és que no feu batalles? Alguna salva d'honor ni que sigui.
El passat 11 de setembre vaig veure tot l'exèrcit desfilar per BCN (van fer una salva en els diferents monuments que van retre homenatge), com és que no aneu darrere d'ells com correspon històricament?


Sóc un Anònim diferent al primer.

Anònim ha dit...

Però no ho entenc. La Coronela és recordada pel paper militar que va fer al setge de Barcelona. D'acord que popularment se li dóna molta més rellevància de la que va tenir en veritat, i s'oblida injustament el paper de l'exèrcit de Catalunya, però la Coronela també va lluitar. Segur que els milicians de 1714 haurien estat orgullosos que els haguessin dit soldats, que els haguessin confós amb els militars professionals, i a vosaltres us molesta. Perquè us voleu desvincular d'això? No es pot representar la memoria de la Coronela de 1714 sense això.
(sóc el primer anònim)

Publica un comentari a l'entrada